SLIK BAKER EG

(Sist oppdatert 06.02.2023)

Ekte surdeigsbrød (og bakst) er med 100% surdeig etter mi meining. Det er sjølvsagt mogleg å kombinere med gjær, men då heiter det noko anna enn surdeigsbrød.

Surdeigsbaking trur eg er ein livslang læringsprosess som aldri tar slutt. Eg lærer noko nytt stort sett kvar gong eg baker. Ofte oppleverer eg at å lese dei same artiklane, bøkene eller instagram innlegga frå flinke folk på nytt gir meg ny forståelse kvar gong. Som for så mange andre ting her i livet er det gjennom prøving og feiling og atter prøving vi både lærer og får ting til. Likevel har eg jo lyst til at baksten skal bli vellykka kvar gong. Så derfor har laga meg nokre rutiner for korleis eg baker. Ved å standardisere på dei tinga eg kan få kontroll på er det også lettere å forstå kva som ikkje fungerer og kva eg må forbedre når baksten ikkje blir heilt som eg hadde håpt. Her har eg prøvd beskrive korleis eg baker. Eg har fått inspirasjon frå mange, lest mange bøker og artikler, sett mange videoer og etterkvart kome fram til det som fungerer for meg. Etterkvart som eg lærer noko nytt eller finn ut at det eg trudde var den rette måten ikkje er det, så kjem eg til å oppdatere her. Så dette er til ei kvar tid slik eg baker. Håper det kan inspirere. 

SLIK BAKER EG  • 1 • STARTER

Mine startera er 5 år gamle. Eg har ein søt fin og ein grov. Dei står i kjøleskap når eg ikkje bruker dei og eg mater dei ein gong i veka eller oftere dersom eg baker. Før eg skal bake tek eg starteren ut av kjøleskapet og mater opp til det volumet eg treng i deigen i eit forhold 1:5:5-1:10:10 (starter:vatn:mjøl). Deretter står den ferdigmata starteren i romtemperatur (ca 23-25) i 10-12 timer. Eg liker bruke starteren når den er på topp. Då har den store bobler og har vokse seg gjerne 2,5 ganger så stor. Eg prøver unngå at den blir småboblete på toppen for då syns eg den har modna for lenge og smaken på brøda blir ikkje like god. Store mjuke bobler ser eg etter. Tar gjerne en flyt test også for å sjekke at starteren er klar. Starteren skal flyte i vatn. Dersom eg får starter til overs lager eg knekkebrød av restane. Den delen av starteren som eg bare skal mate for å sette tilbake i kjølekskapet mater eg som regel i eit forhold 1:2:2. 

Grov. Den grove starteren lagde eg i si tid av vatn frå bløytlagt epleskrell og rug. Etterkvart har eg introdusert litt kveite også i denne så den er per idag ein rug/kveite starter. Denne bruker eg til brødbakst og grovere småbakst. Når eg mater den opp for baking mater eg med samme type mjøl som er i deigen eg skal lage. 

Fin søt. Min fine, søte starter kan gjerne samanliknast med raud gjær du kjøpe på butikken. Starteren var i utganspunktet ein "vanleg" fin starter eg begynte mate med litt sukker i november 2020. No er denne ein starter som tåler bedre sukker og som hever bedre i søte deiger. Så denne starteren bruker eg til alt av søt småbakst og fine bakverk. Ei stund hadde eg både fin og fin søt. Men har gått over til kun ein grov og ein fin som er søta. Frå du byrjer mate med sukker tek det gjerne ein liten månad før starteren har vent seg til det søte.

SLIK BAKER EG • 2 • AUTOLYSE

Eg set mjøl og vatn/melk til autolyse i ein time før tilsetting av starter. Då begynne glutennettverk å bygge seg opp. Om du tek vindustest før og etter autolyse ser du korleis deigen har jobba i denne perioden. Du kan lese meir om autolyse i ARTIKLER OM SURDEIG. Unntaket frå regelen min er brød med 100% spelt og dei fleste variantane av småbakst. 

SLIK BAKER EG • 3 • ELTING OG TILSETTING AV SALT

Elting av brøddeiger. Etter ein time autolyse tilset eg den ferdig modna starteren. Elter så deigen i ca 10 min på lav hastighet. Prøver alltid elte passeleg, ikkje for mykje, ikkje for lite. Det kan vere ein vanskeleg balanse iallefall for mindre sterke mjøltyper. Eg elter det meste med maskin og syns det fungerer fint. Tilset saltet heilt mot slutten av eltinga og elter til deigtemperaturen er ca 24 degC.

Elting av småbakst. Det meste av småbakst, og spesielt søtbakst, elter eg ca 15-20 min. Eg syns deigane blir best då. Salt og evt smør i terninger tilset eg mot slutten av eltinga. Også her viktig å passe på deigtemperaturen. 

SLIK BAKER EG • 4 • BULKHEVING

Brød

For RT bulkheving har eg standardisert på ca 23-25 grader i rommet for at det skal vere lettare å få konsistent resultat i tillegg til å ha kontroll på tida. Denne temperaturen passer fint inn i logistikken når eg skal bake både søtbakst og brød samtidig. Eg sikter på totalt 5-5,5 timer bulkheving for brød ved denne temperaturen. Etter at saltet er tilsett kviler deigen i ca 1 time før første runde med folding. Deretter folder eg deigen 3-4 gonger ila bulkhevinga. Dersom eg skal ha frø og korn i deigen tilset eg det gjerne i denne perioden. Eg syns deigen bygger lettere styrke dersom den får tid til å utvikle seg litt før tilsetting av frø og kjerner, spesielt for litt store kjerner. 

Brød med CT bulkheving. Den siste tida har eg gått litt tilbake til "gammal" metode for bulkhevinga. Det var slik eg heva surdeigsbrød i bulk før eg begynte lese meg opp😂. Dette har eg gjort for å teste korleis disse ulike metodane påvirker resultatet og for å ha meir fleksibilitet i logistikken når eg baker. Surdeigsbaking er jo totalt sett ein tidkrevande prosess og då er det greitt å ha litt spelerom. Når eg hever bulk kaldt let eg deigen stå ca 2 timer i romtemperatur først med 2-3 brettinger. Deretter hever deigen i kjøleskap ved 6-8 grader i 10-12 timer. 

Småbakst. Småbaksten får stå nokså i fred under bulkhevinga. Det hender eg strekker og bretter litt i den litt avhengig av type bakst. Det virker som det har positiv effekt på hevinga. Hever 8-10 timer i romtemperatur ved 23-25 grader for søtbakst, 5-6 timer for rundstykker/ciabatta ol. Eg tek av og til ein del i romtemperatur og ein lenger del i kjøleskap dersom det passer best ift timing. Ein litt kald deig er veldig god å bake ut. Spesielt for kanelsnurrer. Dei tyngste deigane som feks julegeiter treng god nok varme i rommet for å heve godt. 

SLIK BAKER EG • 5 • FORMING 

Pre- shape og final shape

Brød. Etter 4,5-5 timer RT (evt RT + CT) former eg brødemnene (sjå IGTV video på Instragram). Dette blir også kalla pre- shape. Så kviler dei på benke i ca 30 min før siste forming (final shape) opp i hevekorger. Når eg legge dei opp i hevekorgene klemme eg dei litt sammen. Etter at brøda er lagt i hevekorgene "syr" eg langs toppen for å stramme opp deigen litt ekstra. Forming er viktig for resultatet. 

SLIK BAKER EG • 6 • BAKERENS PROSENT

Bakerens prosent er ein metode mange bakere bruker. Det betyr at alle oppskrifter har eit forhold mellom mjøl og vatn. På den måten kan du enkelt skalere oppskriftene utifrå dette prosentvise forholdet mellom ingrediensane. Mjøl blir alltid rekna som 100%. Eg liker denne metoden og har brukt den til all bakst dei siste 2-3 åra. Hydrering er eit ord som blir mykje brukt og det seier kor mykje væske det er i deigen i forhold til total mjølmengde. For brød er eg som regel mellom 70-80 % hydrering, 20 % modna starter og 2 % salt. For søt småbakst og fin småbakst som feks frokostbrød ligg eg i området 63-66 % hydrering, 20 - 30 % modna starter og 1 % salt. Eg bruker kun gram som måleeining fordi det er mest nøyaktig og eg er tross alt ein ingeniør innerst inne. Ingeniører liker sånt 😊. Til grovare deigane er til meir vatn trengs det ofte. Og etterkvart som eg blir flinkere til å stramme opp deigen og forme kan eg gå høgare på hydrering for brød som gir åpen og luftig krumme. Bakerens prosent er også ein god metode å bruke for å konvertere tradisjonelle oppskrifter med gjær til reine surdeigsoppskrifter. Julegeitene og "coopenhorna" er eksempel på oppskrifter eg har konvertert på denne måten.

SLIK BAKER EG • 7 • LAMINERING

Å laminere deigen ila bulkhevinga er ein god måte å tilsette frø og kjerner jevnt samt at eg syns deigen blir sterkare og smidigare av dette. Eg legg deigen på bakebordet. Så tek eg tak i hjørnene og strekker deigen forsiktig utover bakebordet. Eg prøver få deigen så tynn som mogleg uten at den revner. Så drysser eg over frø og bretter deigen saman til ein samla bulk igjen. 

SLIK BAKER EG • 8 • ETTERHEVING

Brød. Alle brød etterhever eg kaldt i 12-16 timer. Dei står i kjøleskap på 3-4 grader. Eg dekker ikke til korgene med noko, dei står åpne i kjøleskapet. Det går heilt fint å heve i korgene i fleire døgn kaldt. Eg liker nok best 12-16t både i forhold til smak og logistikk.


Småbakst. Det mest av småbakst etterhever eg i romtemperatur. Søt småbaskt som kanelsnurrer og safrannøster etterhever eg 5-8 timer i rompetemperatur. For småbakst som er mindre tung deig er hevetida rundt 3-4 timer. Visuelt blir baksten ca dobbel i størrelse ila etterhvevinga. Eg liker småbaksten best når den ikkje sprekk opp og er mjuk og luftig. Det opplevere eg det blir når eg bruker god tid på etterheving. Men ikkje for lenge. Det er en balanse dette ift smak og konsistens. Eg liker heller ikkje syrlig smak som kan kome ved for lang etterheving i romtemperatur. Så her er det bare å trene og lære deigane å kjenne. 

SLIK BAKER EG • 9 • MJØL

Det fins ingen «korrekte» svar på kva som er det beste mjølet å bake med. Kva som er best kan variere alt etter kva som er ditt behov og korleis du prioriterer. I utgangspunket tenker eg at å bake sjøl uansett kva mjøl du bruker er fantastisk og godt nok i massevis om du bruker økologisk mjøl eller ei. Om du baker til privat bruk blir gjerne valget ditt styrt av kva du og familien liker i tillegg til kva ei ønsker prioritere tid og penger på. For dei som driv større eller mindre bakeri er pris på mjøl i tillegg til kva profil ein ønsker for bedrifta si styrande. Dei som har dette som jobb skal tross alt leve av produktet også 😊 Det kan også vere ulike behov og prioriteringer om du baker med gjær eller surdeig. Når eg no deler mine tanker om mjøl, kva eg har konkludert med som passer for meg og kvifor, er det utifrå kva som gjer bakinga kjekk for ein liten hobbybaker som kun baker med surdeig. For meg er det viktig at mjølet er produsert av norske bønder, gjerne kortreist, har god bakeevne, smak og konsistens. Eg har brukt store deler av 2022 på å teste mange ulike mjøltyper og mange leverandører (og eg er ikkje sponsa av nokon 😊).


Base. Som basis i brøda eg baker bruker eg steinmalt kveitemjøl frå Norsk Mel og Dala Landkveite frå Norsk Urkorn. Det steinmalte er gyllent på fargen og har høgt proteininnhald. Mjølet har veldig god bakeevne og brøda får ein spesielt mjuk og saftig krumme. Dala Landkveite bruker eg i feks Dunheia Havrebrød, Snønipa Landbrød og Kringlå frøbrød. Dette mjølet er lysere på fargen med ett grått skjær og god bakeevne sjølv om proteininnhaldet er ørlite lågare. Saftig og god krumme, men oppleves likevel annaleis enn mjølet frå Norsk Mel. Det er akkurat det som er kjekt, variasjonen. Brøda får ulik farge, smak, konsistens og uttrykk. Det syns eg er spennande og godt. Som basis i søt småbakst bruker eg MAUD Spesialmel frå Norsk Mel. Eit fantastisk produkt. Lysere på fargen enn kveitemjølet få same produsent eg bruker i brød. Og ja, det er faktisk forskjell på mjølet. Det som fungerer godt til brød er ikkje like godt til søt småbakst og omvendt. Det einaste eg har igjen av base som ikkje er norskprodusert er mjøl til baguetter. Der må eg innrømme at resultatet ennå blir best med Manitoba Tipo0. Men eg har ikkje gitt opp å finne eit norsk mjøl som fungerer like bra. Tips mottas med takk:-)

Den grove delen av brøda eg baker er i stor grad sammalt fint mjøl av ulike typer med innslag av noko grovmalt, frø/kjerner, mask og valsa korn. Eg har testa mange ulike møller både ift ferdige bakemixer, reine sammalte produkt og heilkorn. Her syns eg mange har gode alternativ. For meg handler det om å finne dei kornsortane som eg liker best samt dei produkta som er mest praktiske for korleis eg baker. Eg baker mykje hvis du samanliknar med "folk flest", men lite i forhold til dei som driv fulltids bakeri i ulike størrelse. Derfor er det viktig å kunne kjøpe inn det mjølet eg treng i dei mengdene som trengs slik at eg klarer bruke opp innan fornuftig tid ift holdbarhet. Og det kan vere litt vanskeleg når du ikkje baker like mykje kvar veke. Derfor landa eg på at det beste for meg var å anskaffe ei kvern og kjøpe heilkorn. Så kan eg male akkurat det eg treng. Heile korn er ofte litt billegare og har som regel bedre holdbarhet samanlikna med sammalt mjøl i pakker. I tillegg er nykverna mjøl nydeleg på smak og lukt, og gjev ekstra liv til surdeigen faktisk. Når eg baker med nykverna mjøl går ofte heveprosessen i bulk raskare. Og det er litt nerdete å male sjøl som eg også liker. Eit lite unntak er Jærsk Haustkveite som eg kjøper ferdigmalt. Nydeleg mjøl som har skikkeleg god bakeevne. 

Eg bruker mange ulike korntyper som den sammalte delen av baksten. Aller best liker eg nok bygg, men bruker også emmer, einkorn, havre, spelt og rug. Andelen grovt variere som regel frå 15-45% avhenging av type brød ihht brødskalaen (Brødskala´n er en registrert frivillig merkeordning hvor Baker- og Konditorbransjens Landsforening er merkeeier - www.bklf.no). 

Så; dette er det som fungerer for meg. Og kanskje den viktigste erfaringa å dele er å prøve seg fram for å finne kva som passer for deg og som gjev glede både i prosessen og når baksten skal etast😊 det som er perfekt for nokon er gjerne ikkje det rette for alle verken når det kjem til smak, pris, konsistens eller bakeevne. 

SLIK BAKER EG • 10 • STEIKING

Ovn og ulike steikemetoder er veldig spennande og til tider kanskje litt frustrerande for å finne ut kva som passer deg og ditt.

Eg har prøvd mykje ulikt i jakta på gode bakverk😊 Det byrja med vedfyrt steinovn i 2012, og eg har teste mange metoder sidan den gong. Her kjem mine refleksjoner og litt av bakgrunnen for mine valg.

Metoder eg har testa

  • Vedfyrt steinov (sidan 2012)
  • Jerngryte i steikeovn type «Le cruset»
  • Jerngryte i steikeovn type «Challenger» (sidan juni 2021)
  • Stålplate i steikeovn (sidan januar 2020)
  • Rofco B40 (sidan oktober 2020)

Vedfyrt steinovn

Ein vedfyrt steinovn er veldig kjekk og nostalgisk å bake i, gjev ei god tynn skorpe og god smak. Det er noko med å klare spele på lag med eit medium som ikkje kan slås av og på med ein brytar. Vedfyrt steinovn er supert for pizza og brød i større mengder. I tillegg har eg hatt god erfaring med småbakst av ulike slag i ovnen, men då på betydeleg lågare temperatur.

Nedsidene med ein vedfyrt ovn når det gjeld spesielt brødbaking er timing og logistikk. Eg har brukt en del tid på å logge temperatur for å bedre kunne planlegge mengde ved, kor lenge eg fyrer ift når eg skal bake osv. Likevel må du planlegge for god tid og ha litt slakk når du baker i vedfyrt steinovn.

Damp. Eg har bakt mest uten å tilsette damp i den vedfyrte ovnen då eg tenker at det blir generert en del damp av så mange brød på ein gong i eit lite volum. Dei siste gongane har eg likevel brukt ei sprøyteflaske og tilsett litt ekstra. Eg opplever det har god effekt.

Tunnell vs kuppel. Då vi kjøpte vedfyrt steinovn var det primært med tanke på pizza. Brødbakinga var noko vi innsåg etter ovnen var på plass at kunne vere kjekt. Dersom brødbaking hadde vore første prioritet då vi bestemte oss for å kjøpe ein vedfyrt ovn hadde vi heilt sikkert kjøpt ein tunnell og bygd med endå meir steinmasse (sjølv om vår er særdeles godt isolert). Grunnen til det er at fasongen gjer det meir praktisk å legge inn og ta ut brød. Med meir steinmasse er det også lettare å steike fleire runder før ovnen blir for kald. Med vår ovn og den isolasjonen vi har klarer eg 3 runder a 12-14 brød før ovnen byrjer bli for kald. Ovnen er 1,2m i diameter og forma som ein dome.

Jerngryter i steikeovn vs stål/steinplate

Støypejern har veldig god varmeledningsevne og i tillegg er det mykje enklare å få til damp med ei gryte vs til dømes stålplate eller steinplate i steikeovnen. Av dei 3 «vanlege» metodane å bake brød på i steikeovn er ei støpejernsgryte det eg har fått absolutt best og mest konsistent resultat med. Ei gryte som er flat i botnen og har eit kuppelforma lokk (som feks Challenger) gjer det også mykje enklare å ta brødet frå korg til gryte. Dersom du går for stål eller stein er tjukkelse på platene ein viktig faktor i tillegg til å finne ein praktisk måte å få til damp på. Stålplata eg testa var 6mm tjukk. Nedsida med gryte er at du ikkje kan følge med på steikeprosessen, men det kan eg leve godt med.

Elektrisk steinovn - Rofco B40

Dei siste månadane har mange kjøpt seg Rofco, og fleire spør om korleis eg bruker denne og kvifor eg har kjøpt den. Etter å ha bakt mykje i mange år hadde eg min første pop-up i august 2019 i forbindelse med Gatefest - Type Familie i gata der vi bur. Eg baka 3 runder i steinovnen og brøda forsvant på 25 min😊Eg hadde også ein liten pop-up på Coffeberry i Sandnes same haust. Det var veldig kjekt, men eg innsåg samtidig at hvis dette var noko eg skulle kunne gjere innimellom i tillegg til fulltidsjobb utenom trengte eg litt meir forutsigbare rammer. Eg måtte ha en ovn eg visste når tid eg skulle skru på og at den var varm når eg trengte den og så lenge eg trengte det. Eg brukte mange av mine nye bekjentskap i bakeverden til å finne ut kva som passa for meg både ift kapasitet og pris. For her er det mykje å velge i og store spenn ift pris. I tillegg var det viktig å finne ein ovn som kunne gå på «vanleg» straum for å begrense investeringa. Etter fleire gode samtaler med «Fru Aarvik» både på melding og telefon landa eg på at Rofco B40 var det beste alternativet for meg. Denne ovnen gjekk på vanleg straum, kunne ta 9-12 brød om gangen og hadde ein grei størrelse sidan eg har eit lite bakerom. Det var også ein pris eg kunne forsvare for mitt bruk. Nedsida med ein slik ovn samanlikna med meir avanserte og dyrare industriovner er at den ikkje har automatisk tilførsel av damp. Eg kjøpte med dampkar som står på kvar hylle og damp blir tilsett ved å helle vatn i disse. Fleire bruker også sprøyteflaske for å tilsette damp. Det er litt smak og behag og balanse i forhold til plass i ovnen. Rofco ovnane fins i fleire størrelser tilpassa ulikt bruk. Det er også fleire ovner av denne typen på markedet. 

Brødbaking i Rofco B40

Eg varmer opp ovnen til 250 grader i 2 timer før baking. Også etter råd og erfaringsoverføring frå «Fru Aarvik» set eg inn brød i ei og ei hylle om gongen. Tilset damp mellom kvar gong og lukker døra. Så eg bruker nok 2-3 minutt på å laste opp ovnen for kvar steiking. Eg har plan om å lage tynne treplater som passer til ovnen for lettere å sette inn mange brød samtidig med rett avstand. Eg ser fleire har dette. Ennå bruker eg ein steikespade som ikkje er så praktisk. Etter 20 min åpner eg døra og slepp ut damp. Deretter steiker eg videre i 10 min til med luftespjeld åpne. For å vere sikker på at brøda er gjennomsteikte sjekker eg kjernetemperatur. Min ovn er nok en anelse meir hissig i øverste hylle enn på dei to andre. Dette er ei vanleg erfaring fleire også har gjort seg. Måten eg løyser det på er å enten bytte plass midt i steikinga, la nokre brød stå litt lenger eller justere temperaturen i ovnen for å kompensere. For min del har ikkje dette vore ei stor utfordring.

For meir detaljer om temperatur og steiketid for ulike bakverk kan du lese i "Oppskrifer". Det står også litt meir om ovnane i "Om vesle bakeri".

Så, oppsummert;

Dersom du har lyst å bake eitt og eitt brød på en enkel god måte ville eg absolutt gått for ei gryte av typen «Challenger» eller tilsvarande i støypejern.

Om du vil ha moglegheit til å bake større mengder brød får du tilnærma like resultat i ein vedfyrt og elektrisk steinovn. Det er sjølvsagt meir nostalgisk i ein vedfyrt ovn og ein annan kos. Men du får like godt bakverk i begge. Ein vedfyrt krev meir trening på timing og temperatur enn ein elektrisk, men til gjengjeld kan ein vedfyrt vere litt billegare avhenging av kva typer du vurderer.

God bakst😊

SLIK BAKER EG • 11 • KONTINUERLEG FORBEDRING

Baking med surdeig er ein læringsprosess og det er mange variabler. For å klare lære og forstå kva som fungerer, og faktisk huske frå gong til gong, har eg eit xl ark eg oppdaterer for kvar baking. Her noterer eg også ned læring. Eg syns det er kjekt å teste grenser og utfordre meg sjøl, men av og til kan det vere behov for å nullstille og kome tilbake på sporet til det som har fungert. Arket består av enkle formler og har ferdige kolonner for dei mengdene eg som oftast baker. Det reduserer risiko for feilmåling. Eg syns dette er nyttig for å klare kontinuerleg forbedre meg og få til konsistent resultat oftere. Alle mine oppskrifter har sin eigen tabell og erfaringslogg. Eit eksempel ser dykk under. Dei siste vekene har eg som eit eksempel laminert alle deiger i bulk med god effekt. Det noterer eg ned som ei læring og kva eg observerte.